Big Ideas Small Buildings.

Four Eyes House by Edward Ogosta 2

They say that good things come in small packages. This week we are looking at some amazing buildings that have a small footprint all of which are based in America. Let us know which building is your favourite!

Studio for a Composer, by Johnsen Schmaling Architects

Studio-for-a-Composer-by-Johnsen-Schmaling-Architects_1sq

Built within the Wisconsin rural landscape, this intimate retreat for a Country and Western musician was designed to create a quiet sanctuary where he could write and record his records.

Studio-for-a-Composer-by-Johnsen-Schmaling-Architects_4

The building is perched on top of a concrete podium that is carved into the hillside. The simple rectangular volume is clad in a weathered steel shroud. The oversized openings at each end flood the space with light and create access onto the hillside and green roof. The storage space below is lit by a thin row of clerestory windows, which create the impression that the steel clad box floats above the concrete plinth.

 

Nevis Pool and Garden Pavilion, by Robert M Gurney

Nevis-Pool-and-Garden-Pavilion-by-Robert-M-Gurney_7sq

This suburban site, which is located within woodland allows the building to be surrounded by mature trees. The new swimming pool, stone walls and terrace establishes a dialog with the existing house.

Nevis-Pool-and-Garden-Pavilion-by-Robert-M-Gurney_8

The new pavilion is intended for year round use and provides a threshold between a structured landscape and adjacent woodland. The material palette is kept simple with a terne coated stainless steel roof floating above a dry-stacked slate wall, and mitred glass that encloses the space. The doors pivot to open the space much of the year whilst a large fireplace and heated floors make the space cosy in the winter.

Nevis-Pool-and-Garden-Pavilion-by-Robert-M-Gurney_1

 

Tahoe City Transit Centre, by WRNS Studio.

Tahoe-City-Transit-Center-by-WRNS-Studio_13

This simple building incorporates surface parking for 130 cars, a bus loop for six regional buses and a transit facility with two restrooms, admin offices, built in bike lockers and a meeting area for up to 40 people. The site is configured as a bus loop with buses loading and unloading on both sides of the building.

Tahoe-City-Transit-Center-by-WRNS-Studio_11

Due to the large snow fall in the region the roof was designed to hold up to 250 pounds a foot of snow. There is a snowmelt system around the edge of the roof that gradually melts the snow, which is then collected in a rainwater harvesting system.

Tahoe-City-Transit-Center-by-WRNS-Studio_12

The development also included the creation of walking and cycle paths were established. Sustainable landscape strategies have also been included within the project, including pervious paving in the parking area, the use of local materials and low-water native planting.

 

Webb Chapel Park Pavilion, by Cooper Joseph Studio.

Webb-Chapel-Park-Pavilion-by-Cooper-Joseph-Studio_1sq

This is simple picnic pavilion in a public park in Dallas, Texas. The sculptural design creates the opportunity to embrace passive cooling techniques.

Webb-Chapel-Park-Pavilion-by-Cooper-Joseph-Studio_5

The concrete box holds a whimsical bright interior. The thickened roof structure is deep enough to promote airflow by utilising the thermal mass of the earth, the cast-in-place concrete benches which provide radiant cooling. The bright yellow cones act like a traditional palapa pulling cool air upward.

Webb-Chapel-Park-Pavilion-by-Cooper-Joseph-Studio_3

 

Pavilion at Cotillion Park by Mell Lawrence Architects.

Pavilion-at-Cotillion-Park-by-Mell-Lawrence-Architects_6

Located in the Dallas Park, this new shade structure was built to replace a 1960s pavilion. The composition of steel components abstract and mimic the idea of hierarchy of the surrounding trees to create a dappled shade.

Pavilion-at-Cotillion-Park-by-Mell-Lawrence-Architects_1

Long concrete benches not only define the outdoor room under the translucent roof, but stretch out beyond to extend the usable area of the natural shade. Suspended high within the pavilion is a bright red weather vane. The mobile gentle spins around to acknowledge any changing wind direction.

 

Four Eyes House by Edward Ogosta Architecture.

Four Eyes House by Edward Ogosta 1

This weekend desert residence for a family and their dog is an exercise in site-specific experimental programming. The house was planned as an instrument for intensifying a number of onsite phenomenal events.

Four Eyes House by Edward Ogosta 3

Four ‘sleeping towers’ are oriented towards four spatiotemporal viewing experiences, morning sunrise, the mountain range, the evening city lights, and the night-time stars overhead.

Four Eyes House by Edward Ogosta 4

Each tower contains a compact bedroom on the top floor with an aperture directed towards the view. The ground floor contains the common spaces that form a loose connection between the towers and the landscape.

Four Eyes House by Edward Ogosta 2

 

Images sourced from:

http://www.johnsenschmaling.com
http://www.robertgurneyarchitect.com
http://www.wrnsstudio.com/wrns1024.php?page=21_203
http://www.wejarchitecture.com
http://www.architecturalpolka.com/Cotillion%20Pavilion/Pavilion.html
http://www.edwardogosta.com/four-eyes-house.html