Cosmetic Dental Group Refurbishment

The Cosmetic Dental Group is a very successful practice carrying out high-level cosmetic dentistry, but their premises did not reflect the quality of their work. The building is a listed Victorian terrace, last renovated in the 1980s, and contains some original features.

The Brief.
To refurbish the main patient areas to reflect the quality of service which the practice provides, and introduce more light into the internal rooms. The Practice requested a Boutique look, which is less clinical and more comfortable for their patients.

The Design.
We selected a colour palette that complemented the branding of the Practice, with neutrals to reflect light and feature colours of turquoise, deep purple and navy blue. These feature colours are repetitively used to bring the design cohesion. Even the front door was repainted in turquoise to give patients a hint of what’s to come.

One problem with the previous layout was a lack of visual connection with the reception. Patients walking in could not see where to go. We resolved this issue by inserting a glazed screen in the hallway that opens into the reception, allowing the waiting room to be seen from the front door.

The main reconfiguration that we designed was the opening up of the reception area and waiting room to create one large room. This allowed for borrowed light from the front surgery to filter into the space. The second was to enlarge the WC by taking space from an adjoining storeroom to create a more usable facility.

For the main design we wanted to complement the original features whilst creating a more modern space. This was achieved through new wood effect flooring to help reflect light. Paneling was added bellow the dado rails to enhance the classical style. Chandeliers where reinstated in both the waiting room and hallway, reconnecting the building with its past elegance. Finally, traditionally styled built-in furniture including a new reception desk was added to complement the age of the building and resolve storage issues.

We also designed clever lighting. The new reception desk contains hidden lighting along the skirting to give a floating effect. The new built-in storage and shelves have LED lighting concealed to illuminate the objects on the shelves. The dado rail on the opposite wall has hidden lighting to brighten the room.

http://www.jerseysmiles.co.uk

See the work: